De zomer komt eraan!

0
413

De zomer is in alle hevigheid losgebarsten, temperaturen passeren royaal de dertig graden Celsius. Niks mis mee als je lekker in de schaduw met een sapje & hapje de boel de boel kunt laten, maar heb je een pony of paard of meerdere viervoeters, dan zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden:

Zorg voor bescherming tegen de zon in weiland of paddock, want dan kan een paard zelf de schaduw opzoeken als hij of zij daar behoeft aan heeft. Dan zie snel dat paarden daarin weinig verschillen van mensen. Sommige exemplaren zonnen tot het maximale, anderen staan het liefst de hele dag in de schaduw en ontwijken ieder streepje zon.

’s Nachts naar buiten

Je kunt ook het ritme van de weidegang aanpassen; in plaats van overdag naar buiten, pas in de avond en de nacht. Dan is het niet alleen veel koeler, maar het scheelt ook weer heel veel vliegenoverlast, want de meeste zeurende stekers taaien af als de zon zakt. Zeker als je op stal werkt met vliegenverdelging, dan blijven de viervoeters overdag zelfs graag binnen.

Controleer het water

In de wei is een goede watertoevoer nu van levensbelang. Controleer dus iedere dag en liefst twee keer de drinkbakken: zijn ze schoon en is er water voldoende. Met de toename van de droogte in Nederland daalt in sommige gebieden het grondwaterpeil, als je voor watertoevoer daarvan afhankelijk bent, hou het dan goed in de gaten! Ververs water ook regelmatig, want met hoge temperaturen groeien bacteriën werkelijk in sneltempo.

De ochtendstond ….

Als je al weer volop in de meetmomenten zit of graag en regelmatig op buitenrit gaat, dan moet de conditie van je paard natuurlijk wel op peil blijven, rijd dan vooral niet ’s middags tussen twee en zes uur als de zon op zijn hoogst staat, maar kies voor trainen in de frissere avond- en ochtenduren. Voor degenen die wat moeite hebben om heel vroeg op te staan, om vijf uur in de ochtend is het buiten prachtig. Het spreekwoord ‘de ochtendstond heeft goud in de mond’ is echt waar en zeker het beleven waard. Een extra waterbaktraining inpassen is natuurlijk nu helemaal geen slecht idee.

Sportdrankje

Een paard kan makkelijk zweten en dat is een prima manier om de lichaamstemperatuur te reguleren en af te koelen. Het moet natuurlijk wel in verhouding blijven, want met zweten verliest een paard niet alleen vocht maar tevens belangrijke mineralen. Dat geldt ook voor mensen, maar die lopen dan even naar de koelkast en halen er dan zo’n hip sportdrankje uit om de verloren mineralen weer aan te vullen. Gelukkig zijn er ook voor paarden uitstekende supplementen voor dat doel te verkrijgen. Zorg dat je hiervan een voorraadje hebt. En na de training spuit dan je paard helemaal af met water, weg met dat plakkerige zweet. Ze zijn je er dankbaar voor.

Vooral genieten

En als het even kan, geniet van deze periode, want voordat we het weten, klimmen we weer met wollen muts en wanten op de bok en moeten wind, regen, kou en andere ellende trotseren!

Redactie MenSport
Overname alleen met bronvermelding