De weg op met je aanspanning, kan dat nog wel?

0
950
wedstrijd mennen

Deze week kreeg de redactie van MenSport een belletje van een lezer die zich afvraagt of zij nog wel mag gaan mennen met een groom tijdens de ‘anderhalve meter-maatregel’ in coronatijd?

Anderhalve meter afstand houden op de wagen is onmogelijk en niemand zit te wachten op een fikse boete. Aan de andere kant is mennen zonder groom ook niet echt een optie. MenSport belde met de KNHS over deze kwestie.

Afstand

In principe mag je mennen en buitenritten maken, mits er anderhalve meter afstand wordt gehouden. Daarom mag je wel een groom meenemen uit je eigen gezin, maar een groom van buiten het gezin wordt afgeraden, omdat je niet voldoende afstand kunt houden.

Wat mag en wat kan?

KNHS-medewerker Arjen Coppoolse legt uit dat deze situatie heel moeilijk in elkaar zit. “Voor paardensport in de algemene zin geldt dat we de balans moeten vinden tussen wat kan volgens de maatregelen, en wat veiligheidstechnisch noodzakelijk is. In dit geval is het voor de veiligheid belangrijk dat er iemand meegaat, maar de menner moet zelf beslissen of dit met iemand uit zijn of haar gezin is.”

Verantwoordelijkheid nemen

“Ook wij moeten het puur doen met de uitleg die de overheid en het RIVM geven”, vervolgt Coppoolse. “Ik raad dus aan om goed te kijken naar hun richtlijnen en opgestelde kaders, en dan zelf conclusies trekken. Iedereen moet voor zichzelf een keuze maken en verantwoordelijkheid nemen voor de gemaakte keuzes.”

Boete

De strekking is duidelijk: een groom uit het eigen gezin mag altijd mee. Een groom van buitenaf niet – gekeken naar de richtlijnen. Doe je dit toch, dan loop je het risico op een boete.

Schot van plexiglas

Toevallig kreeg de redactie van MenSport gisteren – vlak na de lezersvraag – een berichtje dat Anneke Hanemaaijer van Stal Hanemaaijer een praktische oplossing heeft gevonden: op haar leswagen heeft zij een plexiglas schot laten monteren om toch de lessen door te kunnen laten gaan.

Wellicht is dit voor meer menners een oplossing? Over de Hanemaaijer-oplossing leest u meer in MenSport 4.

Tekst: Isa Wessels

Foto: DigiShots