Daphne Weijenberg: “Dametje gaat nooit meer weg”

0
514
Daphne Weijenberg met Dametje JNVD Fotografie

Al vanaf veulen af aan is Daphne Weijenberg bezig geweest met Dametje, een C-pony Welsh. Het was dan ook geen moeilijke beslissing toen ze de keuze had om Dametje over te kopen. “We mennen al heel lang samen en hebben al veel ervaring. Ik heb alles geleerd van twee oudere mannen. Echt les heb ik dus nooit gehad. Toch zou ik graag wedstrijden met haar starten. Misschien na een paar lesjes. Het lijkt me erg gaaf om dat samen te doen!”

Bij de fokkerij

Daphne Weijenberg is al jong in aanraking gekomen met paarden en het mennen. “Mijn vader werkte bij de gemeente. Hij ging vaak bij een Welsh fokkerij in de buurt maaien. Ik ging dan wel eens mee om naar de pony’s te kijken,” vertelt Daphne. “Na verloop van tijd ben ik daar elke zaterdag gaan helpen. Ik hielp met de stallen en later ook met de pony’s. Het waren C-pony’s voor de fokkerij en sommige kwam verder in de keuringen. Dan moest een pony of onder het zadel of voor de wagen beleerd zijn. Omdat ze niet zo groot zijn, werd dat eigenlijk altijd voor de wagen. Zo heb ik geleerd hoe ik pony’s voor de wagen kan beleren en hoe ik zelf kan mennen.”

Haar eigen Dametje

“De man die de fokkerij runde is uiteindelijk helaas overleden. Zijn vrouw heeft het bedrijf overgenomen en het bestaat nu nog steeds. Alleen niet zo groot meer als dat het toen was. Ik was toen gek van een pony, maar deze had soms zijn kuren. Hij kon soms erg gemeen doen en ik was toen nog vrij jong. Toen leerde ik Dametje kennen. En daar had ik direct een klik mee. Ik heb haar vervolgens gekocht. Dametje is heel nuchter, zeker vergeleken met de andere fokpony’s daar op stal. De bloedlijn is over het algemeen best pittig, maar zij is eigenlijk erg braaf,” vertelt Daphne Weijenberg trots.

Daphne Weijenberg mennen Dametje JNVD

Samen aan de slag

“Ik ken Dametje door en door. Ik heb haar ook zelf voor de wagen beleerd en ook daarvoor ging ik al vaak met haar op pad. Dan gingen we wandelen door het dorp en de omgeving. Zo raakte ze vast gewend aan het verkeer en andere invloeden van buitenaf. Ze kijkt nu ook nergens meer van op, behalve koeien en schapen. Waarom weet ik niet, maar die blijft ze doodeng vinden. Al zou ze er nooit vandoor gaan. Ze probeert hoogstens om te draaien, maar zal er nooit in volle galop vandoor stuiven. Daar is ze te nuchter voor,” vertelt Daphne lachend.

Druk, druk, druk

Naast de verzorging van haar eigen pony zorgt Daphne samen met een stalgenootje nog voor twee andere pony’s. “Dametje staat nog steeds op het bedrijf waar ze is opgegroeid. Een ander meisje heeft hier ook een eigen pony staan. Er staan nog twee pony’s van de fokkerij waar wij voor zorgen omdat de eigenaresse daar te oud voor is geworden. Ik ben dagelijks op stal en we wisselen het werk af. Daarnaast geef ik rijles op een manege in de buurt en ik studeer ook nog. Een paardenstudie welteverstaan. Mijn hele leven draait nu dus om paarden. Ik hoop dat dat mijn hele leven zo mag blijven. Dat is wel mijn ultieme droom,” zegt Daphne

Ambities

“Ik zou erg graag met Dametje gaan starten in wedstrijden. Al zou ik daarvoor wel nog graag een paar lessen volgen. Ik heb nooit lessen gehad en het altijd van anderen in mijn omgeving geleerd, maar een frisse blik zou wel fijn zijn. Zo iemand weet bijvoorbeeld ook waar ik bij de wedstrijden echt op moet letten. Ik wil dan beginnen met de dressuur en later misschien wel meedoen aan marathon wedstrijden,” vertel t Daphne. “Maar we hebben geen haast. Daarnaast wordt Dametje over een tijdje weer gedekt, dus staan we dan sowieso even stil. Ze heeft al eerder twee hengstjes geworpen en ik hoop stiekem ooit wel op een merrie. Die zou ik er dan eventueel bij kunnen houden. En misschien zou ik dan ooit wel kijken naar een tweespan. Dat is voorlopig nog niet zeker, maar ik zou het wel erg gaaf vinden. Hoe dan ook is een tweede pony een aanvulling op Dametje. Zij gaat echt niet meer weg,” besluit Daphne enthousiast.

Daphne Weijenberg mennen Dametje JNVD 2

Tekst: Sophie van der Molen voor Mensport. Overname zonder bronvermelding én toestemming via info@mensport.nl is niet toegestaan.

Foto’s: JNVD Fotografie (jnvdfotografie.jouwweb.nl)