Dandy Jane schittert in Oudega

0
257
Dandy Jane in Ermelo

In december schreef Gjalt Jan Jansma zich met Dandy Jane al in voor de wedstrijd In Oudega. Na de lockdown in dezelfde maand stond dit meetmoment op losse schroeven. Vrijdag werd bekend dat er gereden mocht worden.

“Toen ik inschreef voor de wedstrijd in Oudega zo halverwege december was het al twijfelachtig of het vanwege de beperkende coronamaatregelen door zou kunnen gaan. En inderdaad vrij snel na het inschrijven ging de boel op slot. Toen er vrijdag groen licht werd gegeven, heb ik Dandy Jane ingespannen en thuis in de rijbaan nog even een proef geoefend.”

Tobben

“Ik had al tweeënhalf jaar, sinds ze ging tobben met een blessure, geen proef meer met haar gereden. Wat ze heeft gedaan en hoe het kwam weten we nu nog niet, maar op gegeven moment ging ze onregelmatig lopen en dat bleek te komen door schade aan haar kraakbeen. Naast stamceltherapie hebben we haar alle tijd gegeven om te genezen. Wedstrijd rijden leek voorbij en daarom hebben we haar laten dekken. Afgelopen zomer kreeg ze een heel mooi hengstveulen van de hengst Kardieno. Deze loopt nog bij ons thuis.”

Heftig

“Wij wonen in Drachten en naar Oudega is ongeveer vijftien kilometer, dus mooi dichtbij. Beide ZZ- proeven gingen boven verwachting. Alle knopjes werkten nog en ze liep eigenlijk als vanouds, maar ik merkte wel dat we de routine een beetje misten. Met de scores van 212.5 en 212 was ik in ieder geval heel tevreden! Ze bleef heel ontspannen, terwijl ze vroeger wel eens heftig kon worden. Dan ging ze teveel nadenken in de proef en nam ze teveel initiatief. Misschien is ze inmiddels ouder en wijzer of is het onder invloed van de hormonen. In ieder geval was het heel fijn!”

Lastige keuze

“Binnenkort krijgt Dandy Jane een uitgebreide sportkeuring. Dan horen we of ze weer helemaal terug kan in de sport. Mocht dat niet het geval zijn, dan zetten we haar in voor de fokkerij. Dat vinden we met het hele gezin ook heel leuk! Het is in ieder geval een lastige keuze: sporten of fokken. Thuis houden we van het aangespannen rijden. Dochter Larissa is ook fanatiek. Ze zit met haar Vaiana in het Perspectieventeam. Hiervoor is ze afgelopen zaterdag op pad geweest. Ze zit ook middenin haar tentamens, dus op zondag zelf in Oudega starten, zat er helaas niet in. Hopelijk kunnen we aankomend seizoen wel regelmatig samen op pad!”

Supermerrie

Dandy Jane is zeker niet de eerste den beste. Haar fokker, de inmiddels helaas overleden Jan van Malestein uit Voorthuizen, werd in 2016 uitgeroepen tot Fokker van het Jaar bij het KWPN voor de richting Gelders paard. De zwartbruine elite sportmerrie is een dochter van Special D uit de bekende prestatie stermerrie Rendy Jane (v.Ahoy). Op de stamboekkeuring behaalde ze hele hoge scores en als vierjarige werd ze op de Nationale Merrie Keuring reservekampioen. In 2015 werd ze in Ermelo uitgeroepen tot Nationaal Kampioen Jonge Menpaarden en verdiende daarmee een uitzending naar het WK. Echtgenote Annelie rijdt Dandy Jane onder het zadel en heeft haar gestart in de klasse Z1.

MenSport
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan