Dagboek Bram Chardon: Unieke winst door fitte en foutloze paarden! * Met Video

0
550
Wereldbeker finale vierspan 1. Bram Chardon, 2. Boyd Exell, 3. Glenn Geerts FEI World Cup Final Leipzig 2022 © Digishots

Bram Chardon neemt met zijn vierspan Lipizzaners deel aan de Longines Wereldbekerfinale Vierspannen in Leipzig. Zijn zus Lianne, Maurits Hallo en Twan Vieveen zijn mee als chauffeurs en grooms. Vandaag was de hele familie present en werd het in de finale na extreme wedstrijdwisselingen winst voor Bram Chardon! Exclusief voor Mensport het dagboek van Bram.

Enorm spannend

“Dat ik het vanmiddag zó spannend zou maken, dat had ik zelf natuurlijk liever anders gezien! Na onze winst op vrijdag middernacht lag de druk bij Boyd Excell. We gingen vandaag de finale in met 3,78 seconde voorsprong. Maar die raakte ik na de eerste ronde met een bal kwijt. Echt mijn fout, geen discussie. Die hoek bij poort 4 kwam ik helemaal niet goed meer in. De voorpaarden kwamen naar binnen, er viel een bal…”


0,13 sec.

Het was nog geen ramp. Nog niet verloren. Ons verschil was nu 0,13 seconde.
Glenn Geerts en Boyd Exell hadden een foutloze eerste omloop gereden. Glenn Geerts reed als eerste barrage. Daarna ik. Voor de barrage waren de poorten van 5f en 9e eruit gehaald. Daardoor veranderde de lijn 9 natuurlijk. Ik had die lijn bij het verkennen vanmorgen wel even gelopen, maar reed ‘m nu niet perfect in het midden. De bal rolde. Echt mijn fout en eigenlijk onnodig. Een voordeel: we reden wel heel snel. We wisten niet precies hòe snel, we hadden natuurlijk nog geen vergelijk op de klok, maar mijn gevoel zei ‘héél snel’. De paarden bleven maar trekken en gaan, ze bleven aanvallen, ze haalden het onderste eruit!

Hectisch

Nu had ik een fout van Boyd nodig… En die kwam er, helemaal aan het eind!
Ik denk dat wij nu weer druk hadden gelegd op Boyd met onze snelheid.
En we wonnen met uiteindelijk 3,9 voorsprong! Wat een spanning, wat een wisselend wedstrijdverloop met wisselende voorsprong, maar ook, wat een superfitte paarden!
Toen ging het een beetje hectisch. De piste werd snel leeggeruimd en de prijsuitreiking voor de beste drie was eigenlijk meteen. En we gingen naar binnen met drie spannen.

Herkennen en erkennen

Toen volgde er nog een verrassing. Ik keek vragend naar mijn vader op de tribune: ik had even geen grooms mee naar binnen en moest natuurlijk van de bok! Toen mijn vader vanaf de tribune de ring binnensprong, herkende het publiek in Leipzig hem meteen. Er volgde een daverend applaus. Hij ging op de bok bij mijn span. En ik hoorde dat hij om het hardst klapte toen ik op het podium stond.
Toen ik van de bok kwam, heb ik eerst mijn paarden één voor één bedankt. Even in het gezicht kijken, aaien, een klopje. Ik was niet foutloos deze wedstrijd, zij wel! Met hun ongelooflijke fitheid en vechtlust hebben zij de wereldbeker gewonnen voor Team Chardon. Dat wil ik graag erkennen! Zo uniek is onze sport!”

Foto’s: Digishots Video’s Team Chardon
Tekst: Claartje van Andel voor MenSport. Overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan

Alle wedstrijden in Leipzig waren live te bekijken via https://www.clipmyhorse.tv/nl_NL/fei-tv .