Dagboek Bram Chardon: Tijd voor routine, sfeer is goed *Met Video

0
229
In Leipzig Bram met Kendi, Maurits Hallo met Favory Farao, Lianne Chardon met Dreef Kapitany en Dreef Inca, Twan Tieveen met Favory Fantom

Bram Chardon neemt met zijn vierspan Lipizzaners deel aan de Longines Wereldbekerfinale Vierspannen in Leipzig. Zijn zus Lianne, Maurits Hallo en Twan Vieveen zijn mee als chauffeurs en grooms. Vanavond laat is de eerste wedstrijd. Voor Mensport houdt Bram een dagboek bij.

Aankomst in Leipzig

“Woensdagavond zijn we om 22.00 uur van Schipluiden weggereden naar Leipzig. Zelf wil ik het liefst zo fit mogelijk zijn en mijn ritme dus zo min mogelijk veranderen. Ik heb de hele weg geslapen, terwijl Twan en Maurits elkaar afwisselden als chauffeur. Gisterochtend waren we om 6.30 uur bij de Messe in Leipzig waar de wereldbekerfinales gehouden worden. De stallen waren klaar, het was uitladen en om 9 uur stonden de paarden heerlijk op stal.
We hebben de paarden gisteren twee keer aan de hand gestapt, ook een keer buiten. Gisteravond was de veterinaire keuring, daarna de loting. Boyd Excell en ik lootten om de plaatsen 6 en 7: ik heb de laatste startplaats 7 geloot.
Daarna hebben we de paarden nog even ingespannen en heb ik even als vierspan gereden.

Bram Chardon wandelt met de paarden buiten

Niet te heet

We hebben maar één inloopronde en vandaag is onze wedstrijd pas om 23.30 uur. Dan wil ik de paarden niet te heet hebben!
Vandaar dat ik ze vanmorgen al even in het vierspan heb gereden.
Verder wil ik mijn routine zo doen als in Genêve waar we wonnen. Toen reden we ’s morgens, nu ’s avonds en moet ik de dag wel anders indelen. Een paar uur van te voren aan het begin van de avond gaan de twee voorpaarden nu aan de longe, Dreef Inca gaat even onder het zadel. Dan duurt het nog een paar uur voor de wedstrijd begint en we het vierspan klaarmaken.

De schets van het parcours

Zin in

We hebben de briefing gehad. De proef hebben we op papier natuurlijk al serieus bestudeerd, maar dat moet straks bij het verkennen in de ring nóg serieuzer. Alleen van papier kan je onvoldoende precies zien hoe de doorgangen zijn.
Mijn moeder Paulien is er straks ook. Mijn vader IJsbrand en twee andere zussen Jeannette en Edith komen morgen.
We hebben er allemaal zin in. We hebben tijd, de sfeer is goed en iedereen kijkt uit naar de finale!”

Foto’s: Team Bram Chardon
Tekst: Claartje van Andel voor Mensport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan

Alle wedstrijden in Leipzig zijn live te bekijken via https://www.clipmyhorse.tv/nl_NL/fei-tv . Er kan gekozen worden tussen commentaar in het Nederlands, Duits, Engels, Frans en zelfs Pools, Spaans en Tsjechisch.