Coronavirus | Strengere maatregelen, ook voor paardensporters

0
169
Jan Borneman NK 2 Span Hulsberg 2017 © DigiShots

Gisteren maakte de Nederlandse overheid aangescherpte maatregelen bekend tegen verdere verspreiding van het coronavirus. De paardensport neemt op een aantal fronten een uitzonderingspositie in. Zo blijft het mogelijk om paarden de juiste verzorging en beweging te geven.

Hieronder een overzicht van de maatregelen die gelden in de paardensport tot 1 juni:

Evenementen afgelast tot 1 juni

Er mogen geen bijeenkomsten, evenementen en wedstrijden en trainingen georganiseerd worden om de hoeveelheid bezoekers op paardensportaccommodaties te minimaliseren.
Deze maatregel betreft alle wedstrijden, ongeacht niveau en competities. De KNHS brengt tot 1 juni geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.

Verbod op groepsvorming: forse boetes

Gemeenten kunnen voor locaties een groepsvormingsverbod opleggen
Een burgemeester kan bepalen dat een bepaalde locatie, wijk of straat een verbod op groepsvorming krijgt. Dit betekent dat er op deze plaats geen groepsvorming mag plaatsvinden met meer dan 3 personen. Van verboden groepsvorming is sprake als drie of meer mensen niet de 1,5 meter afstand in acht nemen en die geen huishouden vormen.

Indien een paardensportaccommodatie in een locatie of wijk valt waar dit verbod geldt dan moeten er extra maatregelen genomen worden om groepsvorming te voorkomen.

Je kunt worden beboet als je je niet aan de geldende regels van je gemeente houdt. De exacte hoogte van de boete moet nog worden vastgesteld. Je moet rekening houden met een boete die kan oplopen tot € 400,- voor personen. Voor bedrijven kan de boete oplopen tot € 4.000,-.

Houd de berichtgeving van je gemeente in de gaten zodat je weet voor welke locaties een verbod geldt.

Koorts? Binnen blijven!

Ruiters en paardeneigenaren met verkoudheidsklachten wordt verzocht thuis te blijven tot zij hersteld zijn. Heeft één persoon in het gezin koorts, dan mag er niemand uit het gezin naar buiten en dus ook niet naar stal komen. Samen met de accommodatiehouder moet er in deze gevallen gezocht worden naar ondersteuning in verzorging en eventueel training van het betreffende paard.

Schema wie wanneer aanwezig is op stal

Voor paardensportaccommodaties en paardeneigenaren adviseren wij, in afstemming met onze partner FNRS, naast alle geldende maatregelen, een schema te maken waarin is vastgelegd wie wanneer op de accommodatie mag komen en alleen om zijn of haar paard te verzorgen en/of beweging te geven en/of te rijden. Te allen tijde moet 1,5 meter afstand van elkaar gehouden worden.

Bron: KNHS

Foto: DigiShots