CHIO Aken. Koos de Ronde hattrick in de marathon, teamgoud en individueel zilver: “Gaaf!

0
211
Koos de Ronde World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021 © DigiShots

De Nederlandse vierspanmenners waren zeer succesvol op CHIO Aken afgelopen weekend. Op de heilige grond hielden ze Duitsland achter zich en wonnen teamgoud. Individueel goud was er voor IJsbrand Chardon. Koos de Ronde werd in de dressuur nog twaalfde, maar won voor het derde jaar op rij won hij op weergaloze wijze de marathon en steeg naar plaats twee. Na de vaardigheid wist hij deze positie te behouden.

Niets te verliezen

Twee weken geleden reden de menners nog op het EK in Boedapest, waar Bram Chardon Europees Kampioen werd. Koos was niet helemaal tevreden over zijn dressuur in Boedapest en besloot het in Aken anders aan te pakken. “Mijn twee voorpaarden in Boedapest verschilden van elkaar. Het ene paard blies zich erg op, terwijl ik het andere paard eigenlijk bij moest drijven. Dat wilde ik niet teveel doen, omdat die andere zich dan nog meer zou opblazen. Uiteindelijk liep de proef dus niet goed genoeg. Nu had ik twee andere voorpaarden. Voor één was het zijn debuut, de andere was mijn vijfde paard in Boedapest. Het was een gok, maar ik had niets te verliezen. In twee weken tijd kun je niet zoveel. Mijn marathonspan bleef wel in tact. Ik was heel tevreden over de dressuur nu, maar de juryleden bleven nog een beetje hangen in de punten. Waarschijnlijk hadden ze Boedapest nog in hun achterhoofd.”

Mooiste wedstrijd

“De marathon was zwaar, technisch en alles zat er in. Als je in Aken geen fout maakt in de marathon, dan zit je bij de eerste drie. Het liep heel goed en ik won hem, daardoor steeg ik naar plaats twee. De marathon wordt op een heel gaaf terrein verreden in een glooiend landschap. Het traject ligt op de eventingbaan, dus je komt nooit twee keer op het zelfde punt. Het publiek leeft enorm mee en is super enthousiast. De sfeer in het stadion is ook echt fantastisch. Aken is echt wel de mooiste wedstrijd om te rijden. Alles is ook tot in de puntjes geregeld. Ik won de marathon in Aken nu voor de derde keer op rij, dat is wel extra kicken.”

Spannend

“In de vaardigheid werd het nog wel even spannend, omdat de afstand minder dan een punt was. Toen ik aan de beurt was wist ik dat er drie foutloze ritten waren. Ik wilde geen tijdfouten maken en ging er direct voorwaarts in. Ik kon het super strak rijden en het werd zilver. Na Boedapest hadden de Duitsers hoop, maar nu hebben we ze verpulverd en ook nog eens in Duitsland”, lacht hij.

Wereldbeker

“De paarden krijgen nu rust. Het ziet er naar uit dat er nog een aantal Wereldbeker wedstrijden door gaan voor ons. Dus daar ga ik me dan weer op richten met andere paarden. Buiten is het natuurlijk altijd een samengestelde wedstrijd met drie onderdelen, maar binnen is het alleen de marathon en dat is twee minuten vol gas door de baan. Daar kies ik mijn paarden ook op uit. Ik hoop dat het door gaat allemaal met de Corona. Ik ga in ieder geval met een heel goed gevoel de winter in”, besluit hij meer dan tevreden.

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots