Brandnetel oorzaak van heftige allergische reactie

0
722

Het was geen hartaanval of acute blessure bij haar paard die een Britse eigenaresse deed opschrikken toen ze het dier ‘in shock’ in de wei aantrof. Het paard bleek ‘slechts’ een allergische reactie te hebben gehad op brandnetels.

De dierenarts deelt een video waarin het paard te zien is, zwaar ademend in de wei (NB: geen prettig beeld!).

Bekijk het filmpje via deze link.

Zwellingen

Volgens de dierenarts Camilla Nock dacht de eigenaar van het paard dat het een hartaanval had. “Nadat ik de video had gekregen, was ik nog minstens een uur onderweg,” vertelt ze. “Toen ik aankwam, was de situatie verbeterd en was het paard stabiel. We zagen de zwellingen op de zijkant van zijn lichaam en concludeerden dat die door de brandnetels in de paddock moesten zijn veroorzaakt.”

In het filmpje is ook te zien dat het dier probeert op te staan. Dat lukt niet, wat nog meer stress veroorzaakt. Het dier had in paniek al een paal en een hek vernield. Gelukkig raakte hij daarbij niet ernstig gewond. In dit geval duurde het drie uur voordat het paard weer op zijn benen kon staan. De volgende dag was hij weer in orde.

Belangrijk op zo’n moment dat het paard in de stress is, is dat jij zelf rustig blijft en probeert het paard te kalmeren. En natuurlijk direct de dierenarts bellen!

Heftige reactie

De dierenartsenpraktijk krijgt veel reacties op het filmpje. “We waren verrast hoeveel paardeneigenaren iets soortgelijks hebben meegemaakt. Daarom willen we mensen bewust maken van het gevaar van grote hoeveelheden brandnetels in de wei of paddock. In gedroogde vorm kunnen brandnetels gegeten worden, maar een heftige reactie wanneer je paard in de planten rolt, is niet uitgesloten.”

Dit betreffende paard had een dun velletje en was nog wat bezweet na zijn training. Dat kan hebben bijgedragen aan de ernst van de allergische reactie.

Bron: Horse & Hound

Foto: Istockphoto/anjajuli