Bram Chardon in FEI-live chat: “Afwisseling is belangrijk” *video*

0
220

Via een online chatsessie op FEI Driving konden fans vragen stellen aan Bram Chardon. Dat leverde interessante gespreksstof op voor de menner uit Schipluiden, die vanaf de bok de vragen beantwoordde.

Allerlei onderwerpen passeerden de revue. Op de vraag wat hij doet tijdens de training van zijn wedstrijdpaarden, laat Chardon weten dat hij ze zoveel mogelijk afwisseling geeft. “Alle paarden komen onder het zadel, en het werk onder het zadel en voor de wagen is ongeveer gelijk verdeeld.”

Strandritten

Het werk is daarnaast heel afwisselend. “Ze gaan eens per week naar het strand, dat is zowel fysiek als mentaal goed voor ze; ze kunnen er lekker hun hoofd leeg maken. Verder worden ze dressuurmatig gereden en gelongeerd. Het werk voor de wagen vormt wel de basis. Ze hebben één dag in de week vrij.”

Team smeden kost tijd

Een volgende vraag gaat over het samenstellen van een top vierspan. “Een team smeden kost tijd, heel veel tijd”, vertelt Bram. “We zijn continu op zoek naar geschikte paarden, die qua maat, kleur, houding en gangen bij onze huidige paarden passen.”

Twee van de tien

“Het kunnen jonge paarden zijn, maar ook iets oudere, die we bijvoorbeeld op wedstrijden tegenkomen”, vervolgt Bram: “En dan is het een kwestie van trainen en kijken hoe ze groeien in het werk. Van de ongeveer tien paarden die we elk jaar proberen, blijven er maar twee over voor een kampioensspan.”

Doelen

Nu er geen wedstrijden zijn, en het WK dit jaar is afgelast, wil dat niet zeggen dat Bram en zijn paarden even vakantie hebben. “We trainen gewoon door. De onervaren paarden trekken zich nu op aan de wedstrijdpaarden. Rustig aan doen is er niet bij, anders lopen we volgend jaar meteen drie straten achter.”

De beste van de wereld

Bram is een menner met ambitie. Hij legt de lat hoog voor zichzelf en zijn team. “Ik wil Aken nog winnen. Mijn vaders naam staat daar op de muur, die van mij moet daar ook bij. Verder is het WK natuurlijk uitgesteld tot 2021. Wereldkampioen worden in eigen land, dat staat zeker op mijn lijstje. Ik wil gewoon de beste zijn.”

Het hele interview kun je hier beluisteren:

Bron: MenSport/FEI Driving

Foto: © DigiShots – Jessica van Herk