Bram Chardon: ‘Ik vind het zo verschrikkelijk leuk wat we doen!’

0
549
Bram Chardon interview mei 2021
Bram Chardon zal net zoals in 2018 tijdens het WK in Tryon, deel uit maken van het Nederlandse Team. © DigiShots

Ruim anderhalf jaar moest Bram Chardon erop wachten. Zo lang was de Nederlandse vierspanner niet op een outdoorwedstrijd geweest. De coronapandemie gooide roet in het eten. Afgelopen weekend was het in Kronenberg dan eindelijk weer zo ver. Chardon eindigde als 2de achter Boyd Exell in deze internationale wedstrijd. “Geweldig!”

Bram Chardon was blij met het resultaat, vertelde hij tegen Mensport. “We hebben een lange poos geen wedstrijd meer gereden”, zegt Chardon. “Nog wel indoor, maar de laatste outdoorwedstrijd was op het Europees kampioenschap mennen (vierspan) in Donaueschingen. Dat was in augustus van 2019. Ik vond het daarom wel spannend om te zien hoe we ervoor zouden staan. Maar het ging uiteindelijk goed.”

Tijdens de lockdown trainde Bram vooral thuis met zijn vader IJsbrand. “We trainden de vaardigheid met hindernissen op tijd. Ik probeerde me dan te meten aan mijn vader. Voor de dressuur volgden we natuurlijk kadertrainingen en bondscoach Ad Aarts is een keer langsgekomen om te observeren. En zelf ben je natuurlijk ook niet achterlijk, je weet wel een beetje hoe je ervoor staat. Maar het is toch anders. Normaal zit je in een ritme van wedstrijden.”

Aanspanning leukste wat er is

Dat het wedstrijdritme ontbrak, merkte Chardon wel in Kronenberg. “Dat merkte ik ook aan de paarden. Ik heb de optoming en het afstellen last minute nog gewijzigd. Ze waren toch een beetje anders dan thuis. Het achterspan heb ik bijvoorbeeld op de dag van de dressuur nog even tweespan gereden, normaal doe ik dat niet. Dat is ter plekke improviseren. Maar dat hoort erbij. Het finetunen van de aanspanning vind ik het leukste wat er is!”

Bram Chardon eindigde achter winnaar Boyd Exell. Dat belooft wat voor de rest van het seizoen. “Boyd was sterk, maar dat had ik ook niet anders verwacht. Toch was het een acceptabele afstand. Ik zie bij mezelf veel groeikansen, dus het kan dit jaar weleens een spannende strijd gaan worden.”

Al met al is Chardon maar wat blij dat hij weer op wedstrijd kon. “Steeds zei ik dat ik het thuis ook naar mijn zin had. Dat was ook zo. Ik ben thuis zijn ook meer gaan waarderen, maar als je dan weer écht op wedstrijd mag, merk je pas hoeveel je het gemist hebt. Ik vind het zo verschrikkelijk leuk wat we doen.”