Boek van ex-brandweerman: ‘Eerst denken, dan redden’

0
990
In het boek ‘Eerst denken, dan redden!’ deelt voormalig brandweerman Harko Kwakernaat zijn veertig jaar ervaring met het redden van paarden uit noodsituaties.

Of het nu gaat om een paard dat te water is geraakt, een trailerongeluk, een beknelling of een stalbrand; ieder incident vraagt om verstandige keuzes ter plekke, waarbij je eigen veiligheid voorop staat.

Praktijkverhalen

Naast belangrijke informatie over reddingstechnieken, bevat het boek ook tips over hoe je ongelukken kunt voorkomen en hoe je je simpel kunt voorbereiden op een incident. De 22 ondersteunende praktijkverhalen en 134 foto’s zullen iedere paardenliefhebber en hulpverlener aan het denken zetten, zo denkt de auteur.

Incidenten met paarden

In Nederland zijn naar schatting een half miljoen paarden en jaarlijks gebeuren vele duizenden incidenten waarbij een paard in (vaak ernstige) problemen raakt. Vreemd genoeg weten vele paardenliefhebbers niet wat te doen of te laten bij een noodsituatie, maar ook de brandweer traint nauwelijks op het redden van paarden in nood. ,,Tijd voor verandering”, vond voormalig brandweerman Harko Kwakernaat, die zich specialiseerde in het redden van paarden.

Harko Kwakernaat maakte in zijn veertig dienstjaren veel incidenten met paarden van dichtbij mee. Van paarden in de sloot tot trailerongelukken, van beknellingen in de box tot grote stalbranden.

Ernstige gevolgen door menselijk handelen

Van ieder incident leerde Harko wat er goed ging, maar vooral ook wat er beter had gekund. ,,Vaak komen paarden door onze eigen menselijke stommiteiten in de problemen. Maar ook tijdens het redden van paarden gaat er regelmatig iets mis, met soms ernstige gevolgen voor mens en dier. Dat moet en kan anders.”

Het boek van oud-brandweerman Harko Kwakernaat over het redden van paarden.

Jarenlange ervaring

Met het boek ‘Eerst denken, dan redden!’ wil Harko zijn jarenlange ervaring op het gebied van het redden van paarden graag delen. Niet alleen met de paardenwereld, maar ook met hulpverleners. Iedere noodsituatie is anders en vraagt om rust en verstandige keuzes ter plekke. Daarom de titel: ‘Eerst denken, dan redden!’

Klik hier om een video te bekijken met meer uitleg van Harko Kwakernaat.