Bijzondere rijtuigen in Leek

0
946
Foto door Lenus van der Broek
Museum Nienoord - 60 jaar jubileumtentoonstelling ‘Een leven vol rijtuigen’

De leden van de Restauratorenvereniging Noord presenteerden zich vorige week in het Nationaal Rijtuigenmuseum Nienoord in Leek. In de 60 jaar jubileumtentoonstelling ‘Een leven vol rijtuigen’ staan enkele rijtuigen in originele staat.

Maar ook een niet gerestaureerde rijtuigen zoals de ‘Glêsen weintsje’ (glazen wagen) zo genoemd in Friesland. Dit was het wagentje dat de (here-)boer of dorpsdokter in de negentiende eeuw dagelijks gebruikte om ‘uit te gaan’. Echter naarmate de boerenstand rijker werd, zocht men naar wat luxe type rijtuigen, zoals de barouchet.

Foto door Lenus van der Broek
Museum Nienoord – 60 jaar jubileumtentoonstelling ‘Een leven vol rijtuigen’

Geschonken

Gids Wim Wierenga deelde desgevraagd mee, dat dit rijtuig is geschonken. “Restaureren is erg duur en de huidige grote restauraties kunnen dan ook niet meer plaatsvinden zonder substantiële hulp van fondsen en sponsoren”, aldus Wim Wierenga. Dit soort restauraties wordt uitbesteed aan derden.

Foto door Lenus van der Broek
Museum Nienoord – 60 jaar jubileumtentoonstelling ‘Een leven vol rijtuigen’

Koninklijke familie

In het rijtuigendepot staan nog 250 rijtuigen, waarvan honderd in expositie, waaronder die van de Koninklijke families in Nederland en België. Er was veel belangstelling voor deze bijzonder expositie.

Tekst en foto: Lenus van der Broek