België: Kleine, georganiseerde paardensportactiviteiten vanaf 18 mei toegestaan

0
383
Vlechten

In aanloop naar de volgende veiligheidsraad heeft Minister van Sport in België een gefaseerde aanpak voorgesteld voor een aantal niet-contactsporten, zoals tennis en paardensport.

Paardensport Vlaanderen en Landelijke Rijverenigingen doen een oproep aan paardensporters om zich te scharen achter dit plan van aanpak en alle contacten binnen de hele sector te mobiliseren om stap voor stap de sport weer mogelijk te maken.

Contact- en niet-contactsporten

In dit plan wordt een onderscheid gemaakt tussen contactsporten en sporten zoals bijvoorbeeld paardensport, waar cruciale aspecten zoals social distancing gemakkelijk gerealiseerd kunnen worden.

Voor onze sport zitten in dit plan twee cruciale kantelmomenten.

18 mei: activiteiten tot 20 personen

Vanaf 8 mei zijn georganiseerde sportactiviteiten met maximaal 20 personen inclusief sportbegeleiders weer toegestaan. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat volgens dit plan structurele trainingen weer opgestart kunnen worden, net als de privélessen en wellicht tevens de manegewerking.

29 juni: ook wedstrijden, mits op 1,5 meter

Met ingang van 29 juni zijn alle sportactiviteiten weer toegestaan, inclusief wedstrijden, indien social distancing (afstand tussen personen minimaal 1,5 meter) kan worden gegarandeerd.

Versneld traject t.o.v. andere sporten

Dit is een totaal andere benadering dan de aankondiging die vorige week werd gegeven door de Nationale Veiligheidsraad in België. Toen was er sprake van een verbod op wedstrijden tot 31 juli. Ook al zou een versneld traject voor de paardensport mogelijk zijn voor de fase van 29 juni, dan roept Paardensport Vlaanderen toch op om dit plan te steunen en alle contacten te gebruiken om dit plan goedgekeurd te krijgen door de Nationale Veiligheidsraad.

Garantie social distancing

“Met name naar de experten virologen toe kan de paardensportsector de bevestiging geven de social distancing perfect te kunnen garanderen en een format te hebben waarbij ook alle hygiënische maatregelen te volgen zijn”, deelt Paardensport Vlaanderen mee. “Bovendien wordt onze sport nog eens uitgeoefend in twee typische ‘bubbels’. Enerzijds is er het gezinsverband voor de amateur sportbeoefenaar en anderzijds zijn er de professionals die ook binnen een vaste groep van ruiters en hun professionele grooms werken.”

“Grote stap voorwaarts”

Paardensport Vlaanderen meldt verder: “De diversifiëring die we vroegen na de aankondiging van de vorige veiligheidsraad is in dit voorstel ook opgenomen, en dat is een grote stap voorwaarts. De concrete plannen van de federaties liggen klaar, waarbij uiteraard alle maatregelen gerespecteerd worden. Onze clubs, maneges, verenigingen en organisatoren zijn er samen met de ruiters, menners, trainers en alle andere leden helemaal klaar voor. We hopen dat hun geduld wordt beloond en dat we eerstdaags op een veilige en verantwoorde wijze terug onze geliefkoosde sport kunnen beoefenen.”

“Aanstaande woensdag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen en we hopen dat dit plan daar niet alleen grondig wordt bekeken, maar ook de goedkeuring kan wegdragen van experten en politici. In elk geval is de hippische sector er volledig klaar voor.” Paardensport Vlaanderen voegt toe: “Wij rekenen op uw steun!”

Bron: Paardensport Vlaanderen

Foto: Istockphoto/LazorPhotography