Anita met haar Haflinger Emma: “Ik heb ontdekt dat ik tijdens het mennen het meest relaxed ben”

0
412

Anita van Zeben (47) is in het dagelijks leven tolk, vertaler en eigenaar van Bed & Breakfast Vledderstee. Ze heeft twee honden, een stel kippen en natuurlijk, naast nog twee andere paarden en een Shetlander, haar trouwe Haflinger Emma. Zes jaar geleden begon ze met het mennen, iets wat in eerste instantie niet helemaal de bedoeling was.

Aangespannen

“Toen ik Emma kocht, vertelde de vorige eigenaar dat ze het liefst aangespannen liep. Ik zocht eigenlijk een rijpaard, maar ik vond haar zó leuk. Ondanks dat het mijn doel was om onder het zadel te rijden, kocht ik haar. Omdat Emma erg enthousiast wordt van het mennen, besloot ik dat met haar te doen. Dat ging zo ontzettend goed en we beleven er beide veel plezier aan. Daarvoor reed ik eigenlijk alleen onder het zadel, maar nu kon ik mennen en rijden combineren.”

Relaxed

“Ik heb ontdekt dat ik tijdens het mennen het meest relaxed ben. Het geeft je veel meer vrijheid en ik vind het misschien ook makkelijker dan rijden onder het zadel. Wanneer je zelf spanning hebt en erop zit, dan voelen ze dat toch sneller dan wanneer je erachter zit. Je geeft namelijk een hele hoop door via de leidsels en dan is het eenvoudiger om je spanning te laten afvloeien. Het is eigenlijk een soort wisselwerking.

Ik voel haar spanning minder en zij voelt de mijne minder. Ik durfde namelijk al vrij snel met haar aangespannen alleen het bos in te gaan, terwijl dit ook best gevaarlijk kan zijn. Het duurde veel langer voordat ik mij eindelijk ontspannen genoeg voelde en om alleen met haar onder het zadel in het bos te rijden. Ik vind het mennen zo leuk, omdat zij het zo leuk vindt.”

Wedstrijdsport

“Ik heb de afgelopen zes jaar heel intensief gemend, ook in de wedstrijdsport. In de dressuur hebben we de klasses tot en met de M doorlopen en zijn we meerdere keren indoor en outdoor reservekampioen geworden. Verder zijn we ook meerdere malen geselecteerd voor het Nederlands kampioenschap dressuur en vaardigheid in de klasse L.

Met de dressuur ging dat altijd super, maar met marathons ging dat toch wat minder. Ze moest meedoen met de pony’s, omdat ze te klein was om bij de paarden te starten. Eigenlijk was ze dan ook net weer iets te groot om bij de pony’s te lopen. Maar wat hebben we een lol gehad.”

Artrose

“Drie jaar geleden is er artrose geconstateerd bij Emma. We zijn toen gestopt met marathons rijden. Daarbij kwam ook dat ze vorig jaar winter zware bronchitis kreeg. Daar heeft ze veel last van gehad en het heeft een lange tijd geduurd voordat ze hersteld was. In maart dit jaar heb ik haar langzaamaan weer opgepakt. We zijn overigens niet van plan nog menwedstrijden te rijden, dat zit er niet meer in. Maar onder het zadel waarschijnlijk wel weer.”

Camouflage

“We mennen nog wel minimaal één keer in de week en rijden dressuurmatig onder het zadel. Als we mennen, gaan we met de kar lekker het bos in. Vooral deze tijd van het jaar, de herfst, vind ik zo ontzettend mooi. De kleuren zijn echt prachtig en Emma haar kleur gaat zo mooi in die van het bos op. Het voorjaar vind ik overigens ook leuk met het hele verse groene. We crossen nog met veel plezier door het bos en dat willen we ook zo lang mogelijk blijven doen.”

Working Equitation

“Ik rijd haar nu zelfs regelmatiger onder het zadel dan eerst, zodat ze wel in beweging blijft en haar lichaam soepel is. Ik wil volgend jaar hier en daar nog wel een keer een dressuurwedstrijd rijden. We focussen ons ook op andere leuke dingen. Zo hebben we al een paar Working Equitation clinics gevolgd.

Het is jammer dat we geen menwedstrijden meer rijden, want daar beleefden we altijd veel plezier aan. Maar er komt een tijd dat het gewoon echt niet meer gaat en dan verzin je wel weer wat anders waar we beide ook weer blij van worden.”

Veel eerder 

“Toen ik Emma kocht was ze zestien, nu is ze inmiddels al bijna drieëntwintig. Ze is een leuke en betrouwbare Haflinger. Zelfs als ze omringd is door een grote groep kinderen die haar aandacht geeft, doet ze het super. Alles wat ze voor de eerste keer moet doen, doet ze zonder morren. Op de trailer, van de trailer, het maakt niet uit, ze doet echt alles voor je. Ze geeft eigenlijk nergens om. Een goudeerlijke en betrouwbare pony, al geeft ze het ook wel aan wanneer ze iets moeilijk vindt. Ik had haar gewoon veel eerder moet hebben, dan hadden we nog langer samen kunnen genieten van alles.”

Rianne de Bruijn voor Mensport