Amy Fransen: “Ik heb verder geen sportambities, maar wel heb ik veel lol met mijn pony”

0
207

Amy Fransen (34) heeft zelf een hondenuitlaatservice en is van kleins af aan al bekend met de paarden. Als meisje ging ze maar al te graag naar de manegelessen om te kunnen rijden. Ze vertelt dat ze het mennen altijd leuker heeft gevonden dan het rijden.

Plezier

“Sinds ik mijn huidige paard heb, ben ik begonnen met mennen. Haflinger Aram van de Velddijk is nu zo’n zes jaar bij mij en we zijn begonnen te mennen, omdat hij niet een geschikt paard is om op te rijden. Zijn lijft werkt niet meer mee zoals het hoort en hij kwakkelde heel erg met zijn gezondheid de afgelopen vier jaar. Ik moet zeggen dat ik het mennen ook leuker vindt dan het rijden. Misschien komt dat ook wel omdat mijn paard er meer plezier in heeft dan in het rijden. Daarnaast is het gewoon heel anders dan het rijden en je kunt meerdere mensen meenemen. Gewoon gezellig met z’n allen op de wagen kletsen en genieten. Dat is echt leuk. Ik heb verder geen sportambities, maar wel heb ik veel lol met mijn pony. Veel plezier maken samen is waar het omdraait.”

Natuurgeneeskundige

“Arie, zijn roepnaam, liep van de ene dag op de andere heel stijf. Het leek wel op spierbevangenheid, maar dat was het niet. Het was hoefbevangenheid volgens een dierenarts, maar iemand anders zei van niet. Hij kon gewoon nog amper lopen. Ik heb denk ik wel duizenden euro’s uitgegeven aan dierenartsen en klinieken om uit te zoeken wat het was. Het ging niet over en we wisten nog steeds niet wat het was dus zat ik erover na te denken om hem te laten inslapen. Uiteindelijk heb ik als laatste optie een natuurgeneeskundige erbij gehaald. Zij is bezig geweest met afvalstoffen uit zijn lijf te halen en zijn voer aan te passen naar een graanvrij en suikerarm dieet. Daarnaast krijgt hij veel beweging, hij loopt in een paddock paradise. Zij heeft hem er uiteindelijk bovenop geholpen.”

Rechtrichten

“Sinds anderhalf jaar loopt hij weer goed. Sindsdien zijn we ook bezig met grondwerk en rechtrichten, zodat hij sterker wordt en zijn lichaam weer kan gaan gebruiken. Op die manier bouwen we het op en kan hij steeds meer dingen doen. Ik kan ook zien dat zijn lichaamsgebruik beter wordt. In de zomer vorig jaar konden we langzaam beginnen met wat te mennen en toen heb ik hem eerst voor een sulky gezet. We deden kleine stukjes in de buurt en in het weiland. Toen het steeds beter leek te worden hebben we een marathonwagen aangeschaft. Nu is hij weer sterk genoeg om bosritten te doen en mennen we een paar keer per week. We wonen vlakbij de polder, maar gaan me de trailer naar de Utrechtse Heuvelrug. In het bos mennen is toch het leukst en Arie geniet ook.”

Voorjaar

“Mijn favoriete seizoen om in te mennen is het voorjaar. Dan is het niet te warm en ook niet zo nat zoals nu, al zijn de kleuren in de herfst wel prachtig. We zijn nu natuurlijk nog steeds aan het opbouwen, maar afgelopen keer hebben we een ritje van achttien kilometer gereden. Daar hebben ongeveer drie en een half uur over gedaan. We doen voornamelijk stap en soms een stukje draf. Ik maak het liefst lange tochten en geniet van de natuur. Het lijkt mij ook leuk om mee te doen aan georganiseerde tochten. Op die manier kan ik dan ook mensen leren kennen, want ik ben wel een beetje een vreemde in het wereldje. Er is naast mij nog een stalgenootje die ment met haar Shetlander, maar verder ken ik niemand. Daarnaast komt dat misschien ook omdat hier minder uitrijmogelijkheden zijn.”

Kletsen

“We waren meer bezig met de gezondheid van onze pony daardoor hebben we nog niet zo veel meegemaakt wat betreft het mennen. We zijn altijd buiten te vinden en het liefst in het bos. Een stalgenootje haar rijpaard is nog niet zadelmak, dus vaak gaat zij met mij mee. Dat is wel hartstikke gezellig. We kletsen veel op de wagen en hebben het echt over van alles en nog wat. Maar natuurlijk wel het meeste over onze eigen paarden, zij heeft namelijk een Arabier. Of als we een leuk huisje tegenkomen dan kunnen wel fantaseren dat we daar gaan wonen, gaan rijden en een eigen paddock paradise hebben. Ik zou graag nog een keertje op vakantie willen, naar de Veluwe bijvoorbeeld. Dat zijn dromen voor de toekomst.”