Amerikaanse slee tijdelijk in koetshuis van Museum van Loon

0
2287
Stichting Hippomobiel Erfgoed
Stichting Hippomobiel Erfgoed

De slee afgebeeld op deze foto uit de jaren twintig is vanaf vandaag, dinsdag 16 januari, te bewonderen in het koetshuis van Museum van Loon in Amsterdam.

Jonkheer Hendrik van Loon en koetsier Verbaarschot staan achterop de slee, met daarin de jonge Freules Yvonne en Machteld van Loon. Het tafereel speelt zich af op de kruising van de Keizersgracht en de Reguliersgracht in Amsterdam

Cutter

Deze slee -een zogenaamde ‘cutter’- is ooit uit Amerika geïmporteerd door rijtuigbouwer Schutter & Van Bakel in Amsterdam. Waarschijnlijk heeft deze importeur er een stel tegelijk in de vorm van bouwpakketjes per schip laten komen, want er is minstens nog zo’n zelfde Amerikaanse cutter bewaard gebleven met het metalen naamplaatje ‘Schutter & Van Bakel’ achter op de rugleuning. Typisch Amerikaans is het ultralichte en gestroomlijnde model van zo’n slee, totaal anders dan de traditionele Hollandse arrentikkers met het houterige voorkomen van een kakstoel.

De slee van Jonkheer van Loon maakt normaal gesproken deel uit van de collectie van het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek en zal daar ook na de expositie in Amsterdam veilig in het depot terugkeren.

Klik hier voor meer informatie

Bron: Stichting Hippomobiel Erfgoed