Afgeronde opleidingen: Nederland is weer een aantal men instructeurs rijker!

0
522

Afgelopen Oktober startte er op verschillende locaties in Nederland een nieuwe opleiding tot meninstructeur. In Barsingerhorn start een club van acht deelnemers onder leiding van Paul Versluis. Wat houdt de cursus in, wat komt er allemaal aan bod en waarom begin je eraan? De enthousiaste 23 jarige Martijn Beijer uit Krommenie doet zijn verhaal.

 

Met de paplepel ingegoten.

Als 5 jarige jochie zat Martijn al naast zijn vader op de bok. Later kwam zijn eigen pony en na jaren onder het zadel gereden te hebben, ging deze pony voor de wagen. Vele men-kampen en lessen verder wilde Martijn meer… Hij wilde altijd weten hoe, wat en waarom en welke theorie er achter een bepaalde handeling zat? Hij besloot aan zijn nieuwsgierigheid toe te geven.

 

Inschrijving.

Namens de KNHS gaf Paul Versluis de cursus in Barsingerhorn. Elke woensdagavond van 19.30 tot 22.30 uur werd de cursus gevolgd en de reis door de acht deelnemers met hun paarden gemaakt. In de eerste instantie zag Martijn wat op tegen de lange avonden, naast zijn drukke baan. Het enthousiasme van de cursisten en de tijd en energie die Paul aan zijn groep besteedde, deed dat echter smelten als sneeuw voor de zon. Paul zorgde naast de cursusdagen vrijblijvend, voor extra online theorielessen en gaf de groep een inkijk, over hoe hij zijn clinics aanpakt.

 

Verloop van de cursus.

‘’De eerste keer de baan inlopen om iemand les te geven zorgt voor gezonde spanning’’ geeft Martijn aan, ‘’maar de groep was zo hecht en wist elkaar met opbouwende woorden altijd te motiveren.’’ Tijdens de opleiding komen er vier aspecten aan bod. Het eigen rijden, longeren, paardenkennis en het lesgeven. Wat hem het meest is bijgebleven is dat het plezier voorop staat en de kracht om onzekere menners het vertrouwen te geven, dat ze het kúnnen.’’ Dat alles komt nog vóór de instructie en het lesgeven zelf’’ geeft Martijn aan. Op de vraag hoe hij de opleiding heeft ervaren, antwoordt hij zonder aarzelen volmondig: ‘’geweldig!!’’

 

Examen:

Op woensdag 14 april werden de deelnemers opgewacht door de examinators Herman Smit en Ito Werkman. De onderdelen: het eigen rijden, longeren en de paardenkennis werden afgenomen. Erg zenuwachtig was Martijn niet, wel gezonde spanning geeft hij toe. Zijn valkuil, té veel willen vertellen en té enthousiast worden, hield hij naar eigen zeggen goed in de gaten. Lachend vertelt hij wel; ‘’Ik liep wel erg overdressed rond in mijn wedstrijdtenue, dit was achteraf niet nodig geweest.’’ Op woensdag 21 werd het eigen rijden afgenomen en was wederom Herman Smit hiervoor aanwezig.

 

Groepsgevoel voor herhaling vatbaar.

Alle cursisten zijn geslaagd, wat uiteraard een groot compliment voor Paul Versluis moet zijn. Martijn geeft aan dat hij niet echt het voornemen heeft om les te gaan geven, aangezien hij naast zijn drukke baan, graag tijd vrijhoudt om zijn eigen tuigpaarden te trainen. Hij wil in oktober wel weer met niveau 3 van de opleiding beginnen, om zich nog verder te kunnen ontwikkelen. Het grootste gedeelte van de groep wil verder en ze zijn het unaniem eens over de voorwaarde: ‘’We gaan alleen verder als Paul hem weer geeft!’’  Naast Esmee, Maartje, Carine, Lindsey, Ciska, Danielle, Ruud en Martijn, zijn ook wij nu wel érg benieuwd: ‘’Paul, wat is hierop jouw antwoord??’’

‘Bron: MenSport, overname zonder schriftelijke toestemming en bronvermelding niet toegestaan’ Foto: ‘Privébezit’.