Ad Aarts na trainingen op Ermelo: “Positief voor de toekomst”

0
183

Eén van de wedstrijden die vanwege ‘corona’ van de kalender geschrapt zijn, is het CHIO Aken. De menwedstrijd maakt altijd een belangrijk onderdeel uit van het programma en zou dit jaar meteen een mooi meetpunt zijn voor de beste menners van de wereld vanwege het WK in Kronenberg.

Toch wordt er zo langzamerhand al weer centraal getraind, niet alleen bij de menverenigingen, maar ook door de Nederlandse kadermenners. Bondscoach Ad Aarts riep ‘zijn’ menners op voor een training op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo.

Niet stilgezeten

Aarts constateerde na de eerste trainingen afgelopen week dat veel van zijn menners de wedstrijdloze periode van afgelopen maanden nuttig hebben gebruikt. “Gelukkig is een groot deel van de groep in de toekomst blijven kijken”, stelt hij. “De menners hebben deze periode gebruikt om bijvoorbeeld nieuwe paarden meer in te zetten of om specifieke aandachtspunten extra te trainen.”

Werken aan de basis

De algemene indruk na de eerste trainingen is dat de meeste menners in alle disciplines de periode positief gebruikt hebben. Aarts: “Velen hebben duidelijk hard gewerkt aan de basis en verbeterpunten verder uitgewerkt. In het seizoen ga je toch meer van wedstrijd naar wedstrijd en dan lukt dat vaak niet. Bij de meesten zie je dat ze stappen hebben gemaakt. Voor een aantal geldt dat minder. Bij hen zie je dat ze moeite hebben de focus te houden zonder de wedstrijden of omdat ze in zwaar weer zitten door de coronacrisis.“

NK enkel- en tweespannen, WK enkelspannen

De kans bestaat dat enkele wedstrijden wel kunnen doorgaan na de zomer, zoals in september het NK voor de enkel- en tweespannen. Vanaf september staan er ook nog meerdere andere evenementen op de kalender en mogelijk komt daar nog wat bij. Dat zal afhangen van hoe de situatie rond corona zich verder ontwikkelt. Het derde weekend van oktober is in het Franse Pau het WK voor enkelspannen, ook die lijkt door te gaan.

Kwalificatie voor Wereldbeker

Normaal kwalificeren de vierspannen zich via het outdoorseizoen voor de wereldbeker tijdens het Indoorseizoen. Hoe gaat dat nu? “Het lijkt er op dat dezelfde groep menners als vorige winter deel mag nemen aan het wereldbekercircuit. Dat zou betekenen dat Bram en IJsbrand Chardon en Koos de Ronde aan de start mogen komen. Al is het ook afwachten wat er allemaal door kan gaan indoor. De organisatie van de eerste wedstrijd in het Franse Lyon heeft aangegeven dat ze, zoals het er nu uit ziet, het evenement gewoon laten plaatsvinden. Dat geeft hoop en is mooi om naar uit te kijken.”

Op de video een impressie van de training met Twents vierspan Mark Weusthof

Bron: KNHS

Foto: Still uit video