Restaureren van een rijtuig: echt een precisiewerkje

0
2626

Het echtpaar Stolk is druk bezig met het restaureren van de rijtuigen van Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten.

Hoewel het ze alles tegelijk lijken te kunnen, heeft ieder zijn eigen taken. Zo is Mar Stolk de afgelopen en de komende weken nog druk met het schoonmaken van de oude verflagen op de panier, en richtte Piet zich op de achterklep en wielen van het bokkenkarretje.

Wattenstaafjes en oplosmiddel

Het is een precisieklusje dat Mar doet met wattenstaafjes en oplosmiddel, precies zoals bij het schoonmaken van oude meesters. Want de opdracht voor de klus luidt: conserveren en geschikt maken voor incidenteel gebruik. Het oude moet dus zo veel mogelijk bewaard blijven en er weer netjes uit gaan zien.

Oude en nieuwe verf

Op het schamel en de wielen is de oude, rode verf nog te bewaren, op andere delen van het ijzerwerk gaat dat helaas niet meer; iemand had er bij een vorige ‘restauratie’ al met de meniekwast overheen gestreken. Daar komt nieuwe verf op: de roze onderlaag is al aangebracht.

Bruikleen van Rijtuigmuseum Nienoord

Drie van de vier rijtuigen in dit project komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel Duivenvoorde. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting der Heerlijkheden Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Stichting Bredius en Stichting Bonhomme Tielens.

Lees verder op Rijtuigproject Duivenvoorde.

Bron: Kasteel Duivenvoorde

Foto boven: Shutterstock
Foto’s in de tekst: Kasteel Duivenvoorde