5 gouden onderhoudstips voor je tuig

0
950

Regen, modder, zweet. Je tuig en wagen hebben heel wat te verduren. Daarom vijf gouden onderhoudstips voor je dure tuig. Als je het netjes onderhoudt gaat het immers langer mee!

Na elke rit schoonmaken

Het is slim om je tuig – hoofdstel en andere leren onderdelen – na elke rit of wedstrijd even schoon te maken. Sommigen doen het met name voor de wedstrijd omdat alles er dan perfect uitziet, maar eigenlijk is het praktischer om het na elke rit goed te reinigen. Als je het vuil verwijdert voordat het aankoekt, zijn je spullen makkelijker schoon te maken. Je kunt dan gewoon met een doekje met warm water en eventueel zadelzeep aan de slag gaan. Hoe minder zeep je gebruikt, hoe minder vaak je hoeft in te vetten.

Vet of olie

Of je olie of vet gebruikt, is afhankelijk van de kwaliteit en de staat van het leer. Vet gebruik je meestal voor normaal onderhoud, dus als het leer regelmatig onderhouden is. Als het leer erg droog is, wordt olie snel geabsorbeerd. Vaak zuigt het de olie dan als een spons op.

Uitgedroogd leer?

Als je leer erg is uitgedroogd, kun je het in de olie laten weken. Haal de riempjes uit elkaar en laat het even weken in een emmer met leerolie. Dan is het in een oogwenk zacht en soepel. Na het bad weer goed droogwrijven en het is weer klaar voor de strijd. Hoewel het voor echt uitgedroogd leer dé oplossing is, zit er ook een keerzijde aan het gebruik van olie. Het is slecht voor de stiksels. Is je leer dus al soepel, dan kan je beter vet gebruiken in plaats van olie.

Verzorg boven- én onderkant

Voorzie zowel de boven- als de onderkant van je leer van een laagje vet. Dan glanst het mooi en de verzorgende vetten trekken goed in het leer. Als je alleen de ruwe onderkant van het leer invet, trekt het vet snel in, maar daar schiet de glanzende zichtkant van je tuig niet echt veel mee op.

Kunststof: onderhoudsvriendelijker

Als je niet wilt poetsen en vetten, kan je beter voor kunststof kiezen. Dat kan je gewoon afspuiten met water en laten drogen. Er zijn zelfs menners die hun kunststof tuig in de vaatwasser doen als het heel erg vies is geworden. Je hoeft het niet in te vetten en te onderhouden. Er zijn vandaag de dag genoeg kunststof producten op de markt die geen ‘plastic’ uitstraling hebben. Als je echter graag die klassieke uitstraling wilt, kom je toch vaak wel weer bij leer met het bijbehorende onderhoud terecht.