39 dode paarden door esdoornvergiftiging in België

0
777

In april zijn er 96 sterftes van Atypische Myopathie geregistreerd bij de Universiteit van Luik. 39 gevallen waren afkomstig uit België. Dat meldt Paardenpunt Vlaanderen.

Het is zeer belangrijk de richtijnen te volgen om het aantal gevallen van Atypische Myopathie (esdoornvergiftiging) te doen dalen.

Richtlijnen atypische myopathie

  • Tijdelijk de toegang te beperken tot weiden die zaailingen van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) bevatten (of eventueel deze delen af te sluiten voor de paarden).
  • De tijd die het paard doorbrengt op de weide te beperken (de meeste klinische gevallen stonden langer dan 6 uur/dag op de weide) en eventueel de paarden te voederen alvorens ze op de weide te laten.
  • Een weiderotatie te organiseren zodat de paarden enkel op weiden met voldoende gras staan.
  • Geen hooi of ander voeder op dezelfde grond te plaatsen.
  • De zaailingen zo vroeg mogelijk te verwijderen (maaien, vermalen… eventueel kunnen ze zelfs verbrand worden). Vermijd toxische producten i.v.m. milieubescherming. Opgelet, de paarden kunnen op dat moment nog niet op de weide gelaten worden omdat zelfs de gehooide zaailingen toxines kunnen bevatten. Er wordt aangeraden te wachten tot de zaailingen volledig zijn afgebroken en het gras voldoende is gegroeid.
  • De omliggende esdoorns eventueel te verwijderen om te vermijden dat ze bloemen en zaden produceren die op het weiland terecht komen.

Meldpunt

Zowel dierenartsen als paardenhouders/eigenaars die geconfronteerd worden met een geval van esdoornvergiftiging wordt verzocht om dat door te geven aan het meldpunt:

Bron: Paardenpunt Vlaanderen

Istockphoto/Ralf Geithe